De vakantie zit er weer aan te komen. De meeste mensen nemen tegenwoordig hun telefoon of een camera mee op vakantie. De foto's die daar mee genomen worden zijn een mooie herinnering, maar vaak niet heel tastbaar. Hetzelfde geldt voor belangrijke gebeurtenissen zoals een trouwfeest of een geboorte. Een fotoboek laten maken is hier een mooie oplossing voor. Zo is er toch een tastbare herinnering aan een vakantie of belangrijke gebeurtenis.

Vorm en type fotoboek

Er zijn veel verschillende soorten fotoboeken te koop met heel veel verschillende opties. De eerste keuze die je moet maken is hoe groot je wilt dat het fotoboek wordt. Gaat het om een klein boekje voor wat leuke kiekjes? Dan kun je al genoeg hebben aan een klein fotoboek met maar enkele paginas. Gaat het om een album met foto's van een bruiloft? Dan kun je al snel beter kiezen voor een groter fotoboek met meer pagina's zodat je alle foto's kwijt kunt. Bedenk ook of je het fotoboek vierkant, rechthoekig, staand of liggend wil maken. De helpdesk van Fotogoed b.v. adviseert u over alle mogelijkheden. 

Papierkeuze

Vervolgens is er nog de keuze tussen glanzend en mat papier om de fotos op te laten drukken. Mat papier heeft als voordeel dat vingerafdrukken er moeilijker op te zien zijn. Hoe glanzender het papier is, hoe beter felle kleuren er uit springen. Zomerse vakantiefoto's zijn daarom het beste af te drukken op glanzend fotopapier. Zwart-witfoto's zijn het mooiste op mat papier. Er is tegenwoordig ook een halfglanzend of matglanzend fotopapier. Foto's met veel matte tinten zoals portretten zijn hier het mooiste op af te drukken. De keuze is wel altijd nog persoonlijk - sommige mensen willen graag alles op mat fotopapier afgedrukt hebben, anderen willen alles graag glanzend.

Indeling

Het meest lastige onderdeel van het maken van een fotoboek is het maken van de indeling en de keuze welke foto's in het boek terecht komen. Het is vaak makkelijk een eerste schifting te maken door mislukte en onscherpe foto's te schrappen. Kies vervolgens in eerste instantie voor foto's die een verhaal vertellen, zoals foto's van belangrijke plaatsen of momenten. Mocht je familie of vrienden op de foto zetten, zorg dan ook dat van iedereen een foto in het album terecht komt. Pas de indeling aan met leuke randen, kleuren en quotes van de vakantie. Vergeet niet dat je meerdere foto's op één pagina kwijt kunt. Afwisseling van het aantal foto's op een pagina doet het altijd goed. Kies bijvoorbeeld één of twee foto's uit die een hele pagina krijgen en verdeel de rest van de foto's over de andere pagina's per drie of vier foto's.

Delen