Schoolfoto op de basisschool

Een schoolfoto maak je in de zon op het grasveld mét de hele basisschool. Of op een andere kenmerkende plek van de school, binnen of buiten. Een schoolfotograaf kost best veel geld en een fotograaf inhuren voor enkel de schoolfoto al helemaal. Daarom zou de school ervoor kunnen kiezen de fotograaf in te huren voor een schoolfoto in combinatie met pasfoto's van alle leerlingen. Deze combinatie pakt goedkoper uit en heeft het voordeel dat de kinderen zo weinig mogelijk lessen missen. Wat zijn de kosten?

Een voorbeeld

Allereerst zeggen we dat het per fotograaf natuurlijk verschilt. Maar álle fotografen maken een aantal foto's binnen een uur en rekenen dus een tarief pér uur. Voor een doorsnee fotograaf wordt er 395 euro gevraagd voor 3 uur lang. Een fotograaf laat zich doorgaans niet korter dan 3 uur inhuren als het schoolfoto's maken betreft. In deze 3 uur worden er 90 foto's gemaakt. Een uur erbij? Dat kost honderd euro meer en dan worden er 120 foto's gemaakt. Een sessie van 8 uur lang, even als voorbeeld, kost 895 euro in totaal. Bij het huren van een fotograaf voor de basisschool is het goed om te bedenken dat hij wellicht reiskosten vraagt. 

Locatie 

Een schoolfoto maken is leuk aan het begin van het jaar en aan het eind van het jaar om te zien hoe iedereen is gegroeid en is veranderd! Natuurlijk kost dat wat meer en is het de vraag wie dat gaat betalen. Krijgen de leerlingen de foto's? Dan kost dat de school wat meer. Basisscholen kiezen om deze reden ervoor de schoolfoto één keer per jaar te laten plaatsvinden en die aan de leerlingen te geven als aandenken. Het tarief van de schoolfotograaf is inclusief de selectie van foto's en het overleg dat hierover met de schoolleiding zal plaatsvinden. Ook het drukwerk en het leveren van de foto's, kan mits het er niet teveel zijn, inbegrepen zijn in de prijs. Dus voor 3 uur fotograferen is eigenlijk fotograferen, selecteren, drukken en leveren. 

Leuke ideeën

Wat kun je allemaal doen om een schoolfoto op de basisschool leuk te maken? De leerlingen vinden het leuk om bij vriendjes en vriendinnetjes te staan. En doorgaans maakt dat een schoolfoto ook leuker! Want kinderen die móeten lachen terwijl ze hun plek niet leuk vinden: dat is erop af te lezen. Een beetje afleiding is eigenlijk ook wel leuk. Een scheefstaand gezicht, iemand die niet oplet. Iemand met zijn ogen dicht: dat zijn de dingen die een schoolfoto eigenlijk altijd al memorabel hebben gemaakt.

Delen